top of page

Hvad er geriatri / ældresygdomme?

  • Geriatri eller ældresygdomme er det medicinske speciale som tager sig af skrøbelige ældre patienter. 

Hvad er en speciallæge i geriatri? 

  • En speciallæge i geriatri er en læge som efter lægeuddannelsen har specialiseret sig i ældres sygdomme og har et bredt kendskab til mange forskellige specialer. Det tager 7 års videreuddannelse efter den almindelige lægeuddannelse for at blive speciallæge i geriatri. 

Kan jeg komme til en speciallæge i geriatri uden henvisning?

  • Ja, det kræver ikke henvisning fra egen læge. Speciallæger i geriatri er ikke omfattet af sygesikringen og der ydes derfor ikke tilskud fra den offentlige sygesikring. 


 

Hvad tilbyder I som jeg ikke allerede får ved min egen læge?

  • Du bliver set af en speciallæge i geriatri, dvs en specialist i ældres symptomer, sygdomme og behandling. Den første konsultation varer 1 time og 20 min. for at lave en grundig gennemgang og plan. 


 

Bliver min medicinliste gennemgået ved konsultationen?

  • Ja, medicingennemgang er en vigtig del af den første konsultation. Ældre er i øget risiko for medicinbivirkninger og får ofte mange lægemidler. 


 

Hvor lang tid er der sat af til konsultationen?

  • Den første konsultation varer omkring 1 time og 20 min. for at lave en grundig gennemgang af sygehistorie, aktuelle helbredsproblemer, medicinliste, fysisk undersøgelse, konklusioner og plan. 


 

Må mine pårørende deltage ved konsultationen?

  • Ja, meget gerne, de pårørende er ofte en vigtig ressource for den ældre. De pårørende kan bidrage med nyttig information og bliver bedre rustet til at støtte den ældre ved at være velinformerede. 


 

Hvorfor er der behov for en speciallæge i ældresygdomme?

  • Der er brug for en speciallæge i ældresygdomme ligesom børn har brug for speciallæger i børnesygdomme. Ældre patienter har brug for en speciallæge med særlig forstand på ældres symptomer, sygdomme og behandling da disse ikke er de samme som hos yngre voksne. 


 

Hvad koster konsultationerne?

  • Den indledende konsultation varer omkring 1 time og 20 min. og koster 4800 kr. Opfølgende konsultationer er kortere og koster 2900 kr.


 

Bliver min egen læge informeret om konsultationerne?

  • Ja, der vil være tæt samarbejde med patientens egen læge. 


 

Hvorfor falder ældre?

  • Hos ældre er der som regel flere årsager til stede på samme tid til at man falder. Det kan fx være en kombination af dårligt syn, lavt blodtryk som følge af medicinbivirkninger, begyndende demens, nervebetændelse i benene og nedsat muskelstyrke. 


 

Får ældre bivirkninger til medicin?

  • Ja, det er ofte tilfældet. Når vi bliver ældre ændres kroppen således at risikoen for bivirkninger til medicin bliver større end da vi var yngre. Det kan være alvorligt og det kan være vanskeligt at skelne medicinbivirkninger fra andre sygdomme og fra almindelig aldring. 


 

Hvilke symptomer får ældre når de bliver syge?

  • Ældre får ofte uspecifikke symptomer når de bliver syge. De falder, bliver forvirrede, kommer ikke ud af sengen, spiser og drikker ikke, kan ikke klare de daglige gøremål som de plejer. 


 

Hvorfor kan min gamle mor eller far ikke længere klare sig selv?

  • Når ældre oplever funktionstab, altså at de ikke længere kan klare de daglige gøremål som hidtil, er det vigtigt at få undersøgt om det skyldes naturlig aldring og svækkelse eller om det skyldes sygdom og medicinbivirkninger. En speciallæge i geriatri er specialiseret i denne udredning.

Comforting Hands

Ring for tidsbestilling

Mandag

Tirsdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

Lørdag

Søndag

9:00 - 16:00

9:00 - 16:00

9:00 - 16:00

9:00 - 16:00

9:00 - 16:00

Lukket

Lukket

bottom of page